Ja, eftersom vi skall i slutet på Mars åka 2 veckor till Thailand så har jag redan börjat läsa om vilka solprodukter vi skall ta med oss. Jag vet ju redan att vi skall köpa solskyddsprodukterna från Paula´s choice men jag har börjat tänka om vad det gäller after sun. Tidigare har vi användt oss av någon krämig aftersun för att vi trodde det var det bästa, att huden behöver en fet kräm efter sol och bad men det verkar ju inte till att vara hela sanningen. Solning, oavsett hur länge, är precis så som man säger, en solBRÄNNA...Och vad är då viktigt att tänka på då man behandlar en brännskada? Enligt ett mail från Paula´s choice, ska man tänka på detta;
Behandla en solbränna som du skulle behandla någon annan brännskada. Täck inte det med tjocka salvor (tjocka moisturizers är värst). Dessa kommer att stänga inne värmen och orsaka mer skada. Få huden i kontakt med svalt (inte kallt eller iskallt) vatten eller ren aloe vera omedelbart (inte lägga is direkt på huden, detta är för kallt och kan orsaka en annan typ av bränna). Sedan tillämpar kallt vatten eller ren aloe vera på och av i flera timmar. Du kanske också vill ta en over-the-counter anti-inflammatorisk, såsom acetylsalicylsyra, för att minska smärta och svullnad. Om du är osäker på vad du ska ta, kontakta din läkare.
Ja denna ovanstående information fick mig att leta reda på en bra aloe vera, men oj vad svårt det var då. Då jag trodde jag hittat den aloe veran med minst tillsatser så hittade jag denna tidningsartikel;
Publicerad: 2001-03-20 ”Det är en bransch med många bluffprodukter”
Läkaren Bo Dettner
Foto: Görgen Persson
Garanterat effektiv. Aloe vera-produkter med det här märket är tillverkade så att växtens goda egenskaper bibehålls. Kvalitetsskillnaden mellan olika aloe vera-produkter är stor.
Vissa medel innehåller knappt några verksamma ämnen alls.
– Det handlar om en bransch med många bluffprodukter, säger läkaren Bo Dettner.
Det nybrutna bladet på en aloe vera-växt ger effekt i 3-4 timmar. Därefter oxiderar flera av de verksamma ämnena i det geléliknande innanmätet.
Med en patenterad metod kallpressas växten så att den aktiva substansen binds i vätska utan att förflyktigas. Detta sker med hjälp av två andra, hemliga naturprodukter.
Tvivelaktig verkan
Flera av produkterna på marknaden är dock tillverkade på annat vis och kan därför ha tvivelaktig effekt.
Om produkten har tillverkats enligt den patenterade metoden, och fått ett internationellt godkännande, är förpackningen försedd med en stämpel som har orden ”Certified” följt av ”International Aloe Science Council”.
– Observera att stämpeln ska vara tryckt och inte påklistrad.
Enligt Bo Dettner undersöktes innehållet i ungefär 200 aloe vera-produkter under en engelsk konferens i höstas. Då utsågs företaget Forever Living Products (FLP) till den producent som höll högst kvalité på sina produkter.
Vid en norsk laboratoriestudie i våras var det dock AQA:s aloe vera-juice, lanserad på den svenska marknaden i september, som vann.
Storsäljare saknade effekt
De sju storsäljarna i Norge testades och AQA visade sig innehålla mest av de huvudkomponenter som analyseras i dylika studier: polysackariden acemannan, malinsyra och glykos.
Två av storsäljarna innehöll knappt några verksamma ämnen alls.
Du kan läsa mer om International Aloe Science Council och godkända produkter på rådets hemsida: www.iasc.org.
I Sverige säljs godkända produkter av bland annat Life Stream, AQA och Forever Living Products.
Hälsoexperten: Prova en vecka i taget
Visst funkar aloe vera mot många besvär.
Men lita inte okritiskt på produktreklamen.
– Prova dig fram, säger experten Jan G Bruhn.
Marknaden är översvämmad av hälsovårdsprodukter med aloe vera. Av och till cirkulerar det uppgifter om att medlet skulle vara verksamt mot det mesta från tumörer till depressioner.
– Jag blir alltid misstänksam mot produkter som sägs hjälpa mot allt, säger Jan G Bruhn, ledare för institutet för Bioaktiva naturprodukter.
Hjälper mot brännskador
Själv pekar Bruhn på tre områden där aloe vera har en lång och väldokumenterad användning: förr i tiden hade husmödrar ofta en planta i köket som de bröt ett blad av när de brände sig. Förr användes den även för att läka svåra hudskador som orsakats av äldre tiders cancerbehandling.
– Dessutom användes delar av bladskalet som laxermedel förr i tiden, säger han.
Jan G Bruhn motsäger inte att aloe vera dessutom har många andra användningsområden, men saknar dokumentation från kliniska studier. Han uppmanar därför konsumenten att testa sig fram.
– Många produkter har instruktioner om daglig användning. Prova en vecka i taget istället, och utvärdera på så vis om medlet har någon effekt eller inte, föreslår Jan G Bruhn.
Johannes Lundborg
------------------------------------
Ja denna ovanstående information fick åtminstone mig att bli ännu mera kritisk och då jag läst om ex antal olika aloe vera produkter, så hittade jag till sist den aloe veran som Paula´s choice verkligen rekomenderar, jag bifogar här mitt mailsvar från henne angående min fråga om vilken aloe vera hon rekomenderar;
Det är svårt att säga hur din hud reagerar på olika aloe vera produkter, men vi rekommenderar Pure Aloe Vera av Aubrey Organics. Denna information kan hittas på Beautypedia.com.
Så nu har jag på Clearlife.se beställt de sista 5 st dom hade kvar. Enligt Clearlife, skall produktern utgå pga dålig försäljning av den och som i sin tur beror på att folk tycker den är för rinnig. Hm...för min del ha det mindre betydelse, vilken konsistens den har, huvudsaken är väl ändå att den fungerar och har ett innehåll som gynnar huden. Nej jag tror att folk i allmänhet är alldeles för fixerad vid; utseende på förpackningen, lukten (skall helst vara parfymerad) och som i detta fallet konsistensen för att orka/hinna bry sig om det "verkliga innehållet i produkten".....Over and out...
lördag 30 januari 2010
Hemmagjorda skrubbvantar...
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så vågar jag numera inte använda de skrubbvantar man köper pga att jag misstänker att min hud reagerar antingen på de mängder färg de avsöndrar då man använder dom i vatten eller för att dom är FÖR sk hårda. Så nu har jag gjort mina egna av en gammal urtvättad handduk, se bilder nedan;
Det skall bli spännande att få prova dessa, jag tror de passar bättre för mina känsliga hud.....
Det skall bli spännande att få prova dessa, jag tror de passar bättre för mina känsliga hud.....
lördag 23 januari 2010
Testresultat av Lavera Body Spa
Ja då har jag testat den där lotionen jag fick som prov. Ganska svårt att avgöra efter endast en gång. Jag tyckte den luktade väldigt friskt och kändes skön att använda men mina torra ben förblev torra. Har haft i unga år eksem som jag klarat mig hyfsat bra utan sen dess, förutom några små utslag. Nu har jag några små utslag på händerna, vilket kan bero på en del och/eller på denna lotionen som även händerna fick sig en dos av. Som sagt vad, svårt att avgöra men till er med känslig hud osv, kanske skall som jag börja med ett eller 2 prover innan ni ger er på en hel flaska av denna lotion.
torsdag 21 januari 2010
Test av produkter
Jag fick ett prov på en lotion vid namn Lavera Body Spa. Nyfiken som jag är, så vill jag gärna testa om än jag inte direkt är en förespråkare av sk naturliga produkter. (För mer information om det, se inlägg naturligt) På deras hemsida står det följande; De är alla kontrollerad naturkosmetik och *BDIH-märkta, det vill säga helt fria från kemikalier och inte testade på djur. Och om just den lotionen jag provade dvs Mjölk och honung, står det; Den är söt, men inte för söt. Mjuk och mild. Innehåller gott om sheasmör som är mjukgörande för huden och E-vitamin som är en viktig antioxidant. Honung och apelsin ger doften både fräschör och rundhet. Eftersom jag nu har väldigt känslig hy och som då inte kan använda vad som helst, så vart jag lite försiktig då jag använde denna lotion och därav blev bara benen och fötterna insmorda. Huden är inte lika känslig där, åtminstonde inte på mig.
* Vad är BDIH?
BDIH (www.bdih.de) är en sammanslutning bestående av industrier och företag för läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och produkter för personlig hygien. Man certifierar receptfria läkemedel, kostmetik, naturkosmetik och mattillsatser.
Man har tillsammans med naturkosmetiska producenter, utvecklat riktlinjer för certifierad naturkosmetik och utgått ifrån konsumenternas förväntningar. Oberoende institut har testat innehållet på fler än 2000 produkter.
Kriterierna är följande:
Naturliga ingredienser
Alla råvaror hämtas från naturen.
Växtmaterialet ekologiskt eller biodynamiskt odlat eller från kontrollerade områden i naturen.
Minimal förändring av råvaran: varsamma produktions- och tillverkningsmetoder för att
bibehålla råvarans vitalitet.
Fritt från syntetiska doft-, färg- och konserveringsämnen.
Renhet och säkerhet
Fritt från mineralolja eller ingredienser utvunna ur mineralolja (petroleum, silicon, vaselin,
propylenglykol, paraben etc).
Uteslutande icke-toxiska tillverkningsmetoder (fritt från PEG, Sodium Laureth Sulfate).
Medvetet avståndstagande från genmanipulerad råvara (GMO).
Etiskt förhållningssätt
Miljövänlig och ekologisk odling, skörd och tillverkning.
Inga djurtester
Helhetsperspektiv inom affärslivet: kontraktsodlingar, rättvis handel etc.
Återvinningsbara och miljövänliga förpackningar.
Givetvis återkommer jag med ett litet inlägg vad det gäller min huds reaktion på lotionen.
torsdag 14 januari 2010
Spiezia, naturligt, ekologiskt...
Jag fick idag ett mail från Eleven i vilket dom gjorde reklam för ett nytt märke som heter Spiezia. Dom marknadsför produkterna som ekologiskt och som produkter utan syntetiska tillsatser. Ja då är vi tillbaka till det jag skrivit om tidigare, angående ekologiska och naturliga produkter.........
I dessa produkter finns bla;
- Lavendel
- Ylang ylang
- Ginger
- Arnica
Dessa så att säga naturliga ingredienser KAN orsaka;
- hudirritationer
- allergiska reaktioner
- känslig hud
- solkänslighet
Än en gång, så är naturligt eller ekologiskt INTE automatiskt bäst för huden. Det finns syntetiska ingredienser som tom är bättre än vissa naturliga ingredienser. Så denna nya serie behöver inte vara bättre för att de kallar den ekologisk och för att den innehåller naturliga ingredienser, tvärtom. Se tidigare inlägg vad det gäller naturligt och ekologiskt...
måndag 11 januari 2010
Till läpparna.
Slip into silk body lotion från Paula´s choice
Jag gillar verkligen Paula´s choice och därför tar det emot då jag måste säga att deras bodylotion imponerade inte på mig. Nu under vinterhalvåret och framförallt nu när det är så kallt så blir min hud mer torr än tidigare. Det var därför jag beställde den och blev så besviken. Nej jag tror den är mer till för en hy som möjligtvis bara är en aning torr och inte för en sådan torris som mig. Däremot så fick jag deras Bodybutter på prov och den var över förväntan, en riktigt fett kräm som skulle passa mig mycket bättre.
Häromkvällen tog jag i brist på annat ren olivolja och smorde in hela mig, men döm om min förvåning när jag nästa dag var ännu mer torr...hm..Jag har hört dels att olivolja gör huden mer torr och givetvis motsatsen och enligt resultatet på min kropp så stämmer det förstnämnda.
Etiketter:
bodylotion,
Paula Beougon Paula`s choice,
torr hy
söndag 10 januari 2010
Nytt utseende på bloggen..
fredag 8 januari 2010
Skrubbhandskar, bra eller dåligt?....
Ja det är frågan. Min dotter har haft ett par mörkblåa skrubbhandskar hängandes i duschen och jag kände för att testa dom. Japp det gjorde jag typ ett par ggr, vilket jag är nästan säker på, reulterade i en massa knotter/finnar på de ställen jag skrubbat på. Det jag kom och tänka på i första hand var inte själva skrubbningen utan när jag sköljde av vantarna efter jag användt dom, så rann det blå färg från dom. Hm....är det bara jag som inte tror det kan vara så bra för hyn?!..Så med tanke på att min hy är lite känslig och så, så var det nog inte det allra bästa. Jag fick inte bukt med det uppkomna problemet så jag fick börja med en pencillinkur igen, tetracyklin. Och nu så börjar man se skillnad, vilket gör att jag vågar nog inte i första taget använda skrubbhandskar igen....Är det någon mer som stött på samma problem, hör gärna av er med er historia...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)